Altin Prenga: Duhen synuar modelet e qëndrueshme të biznesit

Altin Prenga është pronar i kompleksit të agroturizmit “Mrizi i Zanave”. Zhvilluam intervistën më poshtë për të marrë këndvështrimin e tij lidhur me situatën e pandemisë. A ishit të përgatitur për situatën që po kalojmë? Si po e përballon biznesi juaj? Nuk ishim të përgatitur, por fakti që jemi një sipërmarrje e qëndrueshme prodhuese bën që ta … Continue reading Altin Prenga: Duhen synuar modelet e qëndrueshme të biznesit

Raporti i gjurmimit: Si ka ndryshuar situata e të diplomuarve nga AFP në tregun e punës?

Gjurmimi ka të bëjë me ndjekjen e nxënësve të diplomuar apo certifikuar nga shkolla një vit pas diplomimit apo certifikimit të tyre. Gjatë këtij procesi, nxënësi pyetet lidhur me kalimin e tij nga institucioni arsimor në tregun e punës, kushtet e punës, përputhjen midis programit mësimor që ka përfunduar dhe punës, si dhe vlerësimin në … Continue reading Raporti i gjurmimit: Si ka ndryshuar situata e të diplomuarve nga AFP në tregun e punës?

Platforma “Mësovet”: Mësim në distancë për nxënësit e AFP-së

Si rrjedhojë e përhapjes së virusit COVID-19, shkollat në Shqipëri qëndrojnë të mbyllura, të paktën deri në datën 23 mars. Kjo ka bërë që të lindë nevoja e të mësuarit në distancë, në mënyrë që procesi mësimor të mos ndërpritet. Veçanërisht problematike paraqitet situata e nxënësve në klasën e 13-të, të cilët duhet të përgatiten … Continue reading Platforma “Mësovet”: Mësim në distancë për nxënësit e AFP-së

Sekreti i tregut të punës më efikas në botë: më pak studentë në universitete

Zvicra mund të mburret me tregun e punës më efikas në botë. Ky fakt është thelbësor për të shpjeguar se si një vend me një treg të vogël të brendshëm dhe një monedhë kombëtare shumë të fortë ka fituar një vend të përhershëm në grupin e ekonomive më konkurruese dhe novatore në botë. Me një … Continue reading Sekreti i tregut të punës më efikas në botë: më pak studentë në universitete

“Prodhimi” i mundësive

Nga Bill Gates   Një kompani prodhuese e pjesëve për automjete ka arritur rezultate të shkëlqyera me nxënësit në Tenesi. Para se të futesha në fabrikë, vura syzet mbrojtëse dhe kufjet e veshëve për bllokimin e zhurmës. Pranë meje kalonin me shpejtësi kamionë industrialë me dritat sinjalizuese të ndezura. Robotët e saldimit lëshonin shkëndija rreth … Continue reading “Prodhimi” i mundësive

Praktikat profesionale afatgjata – receta e suksesit zviceran

Në Zvicër, arsimi dhe formimi profesional (AFP) çmohet shumë, pasi bën të mundur që të rinjtë të mësojnë një zanat duke kombinuar mësimin në klasë me punën në kompani. Gjithnjë e më shumë shtete kanë filluar të tregojnë interes për këtë model, i cili është një mjet efektiv për luftimin e papunësisë. Shëndeti i mirë … Continue reading Praktikat profesionale afatgjata – receta e suksesit zviceran

Si mund të ngushtohet hendeku i aftësive nga përdorimi i teknologjisë

  E ardhmja e punës po ndryshon me shpejtësi. Për shkak të rritjes së numrit të makinerive dhe të automatizimit, ne duhet të pajisim fuqinë tonë punëtore me aftësitë e shekullit të 21të për t’i ndihmuar ata që të vazhdojnë të jenë të punësueshëm. Por si mund ta bëjmë një gjë të tillë me miliarda … Continue reading Si mund të ngushtohet hendeku i aftësive nga përdorimi i teknologjisë

Praktika profesionale pranë ofruesve të AFP-së për studentë dhe të diplomuar nga universitetet

Ka disa mënyra sesi institucionet mund të bashkëpunojnë me organizmat partnere. Ofrimi i praktikave profesionale është një nga këto forma. Ofrimi i programeve të praktikave e ndihmon institucionin të zgjerojë fushat e veprimtarisë dhe partneriteteve, duke krijuar programe të reja bashkëpunimi dhe mundësi përfitimi të ndërsjellë që rrisin potencialin e tij. Praktikat janë të dobishme … Continue reading Praktika profesionale pranë ofruesve të AFP-së për studentë dhe të diplomuar nga universitetet

Shkollat profesionale mirëpresin brezin e ri

Që nga viti akademik 2018-2019, ofruesit e AFP-së partnerë të S4J e kanë bërë përparësi të tyre mirëpritjen e nxënësve të klasës së 10-të në mënyrat më të mira. Për të ofruar mbështetje për këtë, “Aftësi për Punë” ka përgatitur dhe vënë në dispozicion të ofruesve një manual për orientimin e të porsaardhurve gjatë javës … Continue reading Shkollat profesionale mirëpresin brezin e ri

Një vit i ri akademik nisi. Në fokus: Cilësia dhe Diversifikimi i Ofertës

Një vit i ri akademik sapo ka nisur, duke sjellë sfida dhe mundësi emocionuese për nxënësit dhe mësuesit e AFP-së. Ndërsa ky është një fillim i ri për shumë nxënës, ai gjithashtu përfaqëson një moment të rëndësishëm për administrimin dhe performancën e institucioneve.   Sektori i AFP-së është një hallkë e rëndësishme e zhvillimit ekonomik … Continue reading Një vit i ri akademik nisi. Në fokus: Cilësia dhe Diversifikimi i Ofertës