front

Category Archives: front

Sekreti i tregut të punës më efikas në botë: më pak studentë në universitete

Zvicra mund të mburret me tregun e punës më efikas në botë. Ky fakt është thelbësor për të shpjeguar se si një vend me një treg të vogël të brendshëm dhe një monedhë kombëtare shumë të fortë ka fituar një vend të përhershëm në grupin e ekonomive më konkurruese dhe novatore në botë. Me një … Continue reading Sekreti i tregut të punës më efikas në botë: më pak studentë në universitete

“Prodhimi” i mundësive

Nga Bill Gates   Një kompani prodhuese e pjesëve për automjete ka arritur rezultate të shkëlqyera me nxënësit në Tenesi. Para se të futesha në fabrikë, vura syzet mbrojtëse dhe kufjet e veshëve për bllokimin e zhurmës. Pranë meje kalonin me shpejtësi kamionë industrialë me dritat sinjalizuese të ndezura. Robotët e saldimit lëshonin shkëndija rreth … Continue reading “Prodhimi” i mundësive

Praktikat profesionale afatgjata – receta e suksesit zviceran

Në Zvicër, arsimi dhe formimi profesional (AFP) çmohet shumë, pasi bën të mundur që të rinjtë të mësojnë një zanat duke kombinuar mësimin në klasë me punën në kompani. Gjithnjë e më shumë shtete kanë filluar të tregojnë interes për këtë model, i cili është një mjet efektiv për luftimin e papunësisë. Shëndeti i mirë … Continue reading Praktikat profesionale afatgjata – receta e suksesit zviceran

Si mund të ngushtohet hendeku i aftësive nga përdorimi i teknologjisë

  E ardhmja e punës po ndryshon me shpejtësi. Për shkak të rritjes së numrit të makinerive dhe të automatizimit, ne duhet të pajisim fuqinë tonë punëtore me aftësitë e shekullit të 21të për t’i ndihmuar ata që të vazhdojnë të jenë të punësueshëm. Por si mund ta bëjmë një gjë të tillë me miliarda … Continue reading Si mund të ngushtohet hendeku i aftësive nga përdorimi i teknologjisë

Praktika profesionale pranë ofruesve të AFP-së për studentë dhe të diplomuar nga universitetet

Ka disa mënyra sesi institucionet mund të bashkëpunojnë me organizmat partnere. Ofrimi i praktikave profesionale është një nga këto forma. Ofrimi i programeve të praktikave e ndihmon institucionin të zgjerojë fushat e veprimtarisë dhe partneriteteve, duke krijuar programe të reja bashkëpunimi dhe mundësi përfitimi të ndërsjellë që rrisin potencialin e tij. Praktikat janë të dobishme … Continue reading Praktika profesionale pranë ofruesve të AFP-së për studentë dhe të diplomuar nga universitetet

Shkollat profesionale mirëpresin brezin e ri

Që nga viti akademik 2018-2019, ofruesit e AFP-së partnerë të S4J e kanë bërë përparësi të tyre mirëpritjen e nxënësve të klasës së 10-të në mënyrat më të mira. Për të ofruar mbështetje për këtë, “Aftësi për Punë” ka përgatitur dhe vënë në dispozicion të ofruesve një manual për orientimin e të porsaardhurve gjatë javës … Continue reading Shkollat profesionale mirëpresin brezin e ri

Një vit i ri akademik nisi. Në fokus: Cilësia dhe Diversifikimi i Ofertës

Një vit i ri akademik sapo ka nisur, duke sjellë sfida dhe mundësi emocionuese për nxënësit dhe mësuesit e AFP-së. Ndërsa ky është një fillim i ri për shumë nxënës, ai gjithashtu përfaqëson një moment të rëndësishëm për administrimin dhe performancën e institucioneve.   Sektori i AFP-së është një hallkë e rëndësishme e zhvillimit ekonomik … Continue reading Një vit i ri akademik nisi. Në fokus: Cilësia dhe Diversifikimi i Ofertës

Zhvillimi i Kapitalit Njerëzor në Shqipëri: Roli i Arsimit dhe Formimit Profesional

Shqipëria po zbaton reforma të ndryshme arsimore që synojnë përmirësimin e kapitalit njerëzor të vendit. Në këtë proces, Swisscontact është angazhuar në drejtim të fuqizimit të rolit të arsimit dhe formimit profesional. Kapitali njerëzor është një faktor kryesor për rritjen ekonomike, zhvillimin e qëndrueshëm dhe shkallën e konkurrencës së një vendi. Vetëm një numër i … Continue reading Zhvillimi i Kapitalit Njerëzor në Shqipëri: Roli i Arsimit dhe Formimit Profesional

Një verë plot aktivitete për ofruesit e AFP-së partnerë të S4J

Stina e verës asnjëherë nuk është monotone për ofruesit e AFP-së partnerë të S4J. Le të flasim për disa nga aktivitetet kryesore të këtij sezoni. Nismat e promovimit të shkollës vazhduan gjatë gjithë verës në të gjithë ofruesit partnerë. Shkolla profesionale “Hamdi Bushati” në Shkodër dhe “Kristo Isak” në Berat organizuan kampe verore një javore. … Continue reading Një verë plot aktivitete për ofruesit e AFP-së partnerë të S4J

Nis raundi i tryezave vendore të dialogut për zhvillimin e aftësive

Që nga gushti 2019, projekti “Aftësi për Punë” ka mbështetur ofruesit kryesore të AFP-së, publikë dhe jo publikë dhe ofruesit e arsimit universitar në nivel qarku për të krijuar një platformë dialogu të strukturuar për zhvillimin e aftësive, në bashkëpunim me kompanitë e punëdhënësit në rajon. Krijimi i platformave rajonale të dialogut u identifikua si … Continue reading Nis raundi i tryezave vendore të dialogut për zhvillimin e aftësive