Nxënësit

Category Archives: Nxënësit

“Prodhimi” i mundësive

Nga Bill Gates   Një kompani prodhuese e pjesëve për automjete ka arritur rezultate të shkëlqyera me nxënësit në Tenesi. Para se të futesha në fabrikë, vura syzet mbrojtëse dhe kufjet e veshëve për bllokimin e zhurmës. Pranë meje kalonin me shpejtësi kamionë industrialë me dritat sinjalizuese të ndezura. Robotët e saldimit lëshonin shkëndija rreth … Continue reading “Prodhimi” i mundësive

Praktikat profesionale afatgjata – receta e suksesit zviceran

Në Zvicër, arsimi dhe formimi profesional (AFP) çmohet shumë, pasi bën të mundur që të rinjtë të mësojnë një zanat duke kombinuar mësimin në klasë me punën në kompani. Gjithnjë e më shumë shtete kanë filluar të tregojnë interes për këtë model, i cili është një mjet efektiv për luftimin e papunësisë. Shëndeti i mirë … Continue reading Praktikat profesionale afatgjata – receta e suksesit zviceran

Si mund të ngushtohet hendeku i aftësive nga përdorimi i teknologjisë

  E ardhmja e punës po ndryshon me shpejtësi. Për shkak të rritjes së numrit të makinerive dhe të automatizimit, ne duhet të pajisim fuqinë tonë punëtore me aftësitë e shekullit të 21të për t’i ndihmuar ata që të vazhdojnë të jenë të punësueshëm. Por si mund ta bëjmë një gjë të tillë me miliarda … Continue reading Si mund të ngushtohet hendeku i aftësive nga përdorimi i teknologjisë

4 parashikime për të ardhmen e punës

Inteligjenca artificiale mund të krijojë vende pune, por jo të na i grabisë neve, thotë Drejtori Ekzekutiv i Upwork, platformë online për ofrimin e shërbimeve në mënyrë të pavarur (freelance). Unë mendoj për të ardhmen e punës çdo ditë, si në jetën time profesionale ashtu edhe në atë personale. E ardhmja më intereson, si baba … Continue reading 4 parashikime për të ardhmen e punës

A është programimi për ty? Nga “Coding like a Girl”

Projekti Aftësi për Punë, në partneritet me Qendrat e Karrierës të shkollave profesionale “Industriale Pavarësia” Vlorë,  dhe “Kolin Gjoka” Lezhë,  nxit informimin, orientimin dhe regjistrimin e më shumë vajzave në informatikë. Investimet në pajisje, kompjutera, tablete,  trajnimin e mësuesve dhe lidhjen me bizneset për praktikat profesionale janë pjesë e masave për të tërhequr vajzat në … Continue reading A është programimi për ty? Nga “Coding like a Girl”

Nga British Council: Përfshirja e Nxënësve në Përmirësimin e Mjedisit Arsimor

Sipas British Council në Shqipëri “Angazhimi i nxënësve gjatë formimit të kurrikulave të arsimit, vlerësimeve dhe politikave të shkollave apo kolegjeve mund të përmirësojë mjedisin arsimor. Por çfarë duhet të jenë të vetëdijshëm ekipet e udhëheqjes, mësuesit dhe stafi kur angazhohen me zërin e nxënësve?”  British Council ka hartuar një listë me këshilla të dobishme … Continue reading Nga British Council: Përfshirja e Nxënësve në Përmirësimin e Mjedisit Arsimor

Mënyra të reja të nxëni: Projekti zviceran sjell inovacion për mësuesit dhe nxënësit

Një metodologji e re për mësimin e njohurive dhe aftësive praktike u prezantua sot në Tirana Business Park nga projekti me fonde zvicerane "Aftësi për Punë”. Paketa përfshin “të mësuarin e kombinuar", ku nxënësit mësojnë përmes një larmie burimesh si p.sh. ato online. Po kështu, nxënësit kanë mundësi të bëjnë vlerësimin e njëri-tjetrit, të kryejnë … Continue reading Mënyra të reja të nxëni: Projekti zviceran sjell inovacion për mësuesit dhe nxënësit

Mrekulli në Krishlindje: Nxënësit e SHIP zbukurojnë Vlorën për festa

Ҫfarë kanë të përbashkët “Foto e Ditës”, me zbukurimet festive të Vlorës, postuar nga Kryeministri Rama dhe metoda e të nxënit me bazë projektin? Këto dekorime ubane u prodhuan nga nxënësit e shkollës Industriale Pavarësia. Ajo që u kthye në zonën e preferuar për qytetarët e Vlorës gjatë festave, ishte në fakt pjesë e një … Continue reading Mrekulli në Krishlindje: Nxënësit e SHIP zbukurojnë Vlorën për festa

Pranverë në Dimër: Kurs i ri nga Qendra e Formimit Profesional Vlorë

Si mund të pasurohet oferta ekzistuese e kurseve profesionale, si mund të bëhet ajo më fleksibël? Kursi i ri "Dekorimi me Lule" është një ilustrim i mirë. Një nga nevojat e sistemit të arsimit dhe formimit profesional në Shqipëri është zgjerimi dhe bërja më fleksibël e programeve ekzistuese sipas kërkesave nga biznesi. Gjatë takimeve për … Continue reading Pranverë në Dimër: Kurs i ri nga Qendra e Formimit Profesional Vlorë